Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 16 Απριλίου 2013

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει τα αιτήματα έκδοσης στην Τουρκία του Zeki Gurbuz και του Bulent Comert, στις 19 Απριλίου 2013 και ώρα 9:30.

Στις 26-3-2013 συζητήθηκαν, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Πατρών, δύο αιτήματα των τουρκικών αρχών προς τις ελληνικές αρχές, για την έκδοση στην Τουρκία δύο Τούρκων προσφύγων του Zeki Gurbuz και του Bulent Comert, θυμάτων βασανιστηρίων, που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα και υποστηρίζονται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών απέρριψε, σε α’ βαθμό, τα αιτήματα έκδοσης των τουρκικών αρχών για ουσιαστικούς λόγους και συγκεκριμένα για τους εξής σωρευτικούς λόγους :
- Επειδή η έκδοσή τους δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με το νόμο, μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί των αιτημάτων ασύλου τους,
- Επειδή εάν εκδοθούν υφίσταται κίνδυνος επιδείνωσης της θέσης τους εξαιτίας των πολιτικών τους φρονημάτων,
- Επειδή τα αιτήματα έκδοσης στερούνται του επιβαλλόμενου, από το νόμο, σαφούς και ορισμένου καθορισμού των αξιόποινων πράξεων, για τις οποίες ζητείται η έκδοση, ο προσδιορισμός των οποίων γίνεται κατά ασαφή και αόριστο τρόπο στα κριθέντα αιτήματα έκδοσης.
Την επόμενη ημέρα, στις 27-3-2013 και λίγες ώρες πριν την συμπλήρωση 24 ωρών από την έκδοση των ανωτέρω αποφάσεων και ενώ είχε ήδη εκδοθεί και αποσταλεί στις Δικαστικές φυλακές Πατρών εισαγγελική παραγγελία αποφυλάκισης του Zeki Gurbuz, του οποίου είχε διαταχθεί η κράτηση κατά το χρόνο της σύλληψής του, ο Εισαγγελέας Εφετών Πατρών άσκησε εφέσεις κατά των αποφάσεων αυτών. Ο Ζeki Gurbuz συνεχίζεται να κρατείται προς έκδοση μέχρι και σήμερα στις δικαστικές φυλακές.
Οι εφέσεις αυτές πρόκειται να συζητηθούν, ενώπιον του Αρείου Πάγου, την Παρασκευή, στις 19 Απριλίου 2013 και ώρα 9:30, οπότε και θα κριθούν σε β’ βαθμό τα αιτήματα έκδοσης των τουρκικών αρχών εις βάρος των ανωτέρω αιτούντων άσυλο.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι :
- η προστασία προσώπων, που αντιμετωπίζουν βάσιμο και δικαιολογημένο φόβο δίωξης στη χώρα τους για λόγους πολιτικούς, συνιστά, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης 1951 «για το καθεστώς των προσφύγων», υποχρέωση του ελληνικού κράτους και των ελληνικών αρχών.
- οποιαδήποτε πράξη επαναπροώθησης, απέλασης ή έκδοσης των προσώπων, που εμπίπτουν στην ως άνω προστασία απαγορεύεται από τη διεθνή, ενωσιακή και ελληνική νομοθεσία.

- ρητώς απαγορεύεται η έκδοση προσώπων κατά τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ,
- η, με οποιονδήποτε τρόπο, επιστροφή προσώπων σε χώρα, που κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση παραβιάζει την αρχή της μη επαναπροώθησης,
- η διαδικασία ασύλου διέπεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας και επομένως απαγορεύεται να δοθεί οποιαδήποτε πληροφορία, που αφορά αιτούντες άσυλο, από τις αρχές της χώρας, στην οποία έχουν καταφύγει για προστασία, στις αρχές της χώρας καταγωγής.

http://gcr.gr/index.php/el/news/press-releases-announcements/item/285-zeki-gurbuz-bulent-comert