Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης του ΠΑΜΕ & της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» επισκέφθηκε την Τετάρτη το πρωί τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη. Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία έθεσε στον υπουργό το ζήτημα των διώξεων και των εκδόσεων Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. Ζήτησε να παύσουν άμεσα οι προσαγωγές, οι συλλήψεις και ιδίως οι διαδικασίες έκδοσης στην Τουρκία που εκκρεμούν σε βάρος τους και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρονται τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται οι διώξεις σε βάρος πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που βρίσκονται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα: Πυκνώνουν οι προσαγωγές και οι έρευνες στα σπίτια τους. Συλλαμβάνονται με διάφορες κατηγορίες, που οι ίδιοι αρνούνται, για αδικήματα στην Ελλάδα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενεργοποιούνται παλιά ή εκδίδονται νέα αιτήματα έκδοσής τους στην Τουρκία για πολιτικές πράξεις που έχουν διαπράξει εκεί. Ήδη είναι γνωστές 5 τέτοιες περιπτώσεις εφαρμογής σε βάρος τους διαδικασιών έκδοσης. Χαρακτηριστική είναι αυτή δύο προσφύγων στην Πάτρα για τους οποίους ζητήθηκε η έκδοση στην Τουρκία, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, αλλά ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης.

Αυτή η κλιμάκωση είναι βέβαιο ότι σχετίζεται με την πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία και όπως φαίνεται υλοποιεί συμφωνία για συλλήψεις και εκδόσεις με βάση συγκεκριμένο κατάλογο πολιτικών προσφύγων. Στο συνεχώς διευρυνόμενο πλαίσιο συμφωνιών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αναβαθμίζεται και η λεγόμενη "αντιτρομοκρατική" συνεργασία. Πρόκειται για μια συνεργασία που καθορίζεται και από τις κατευθύνσεις, τα σχέδια και τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εξυπηρετεί, ειδικά αυτήν την περίοδο, τα σχέδια για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, που με εκβιαστικό τρόπο προωθεί ιδιαίτερα η τουρκική πλουτοκρατία, προς όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαών.

Είναι απαράδεκτο, άνθρωποι που έχουν υποστεί διώξεις, ταλαιπωρίες και βασανιστήρια από τα αντιδραστικά καθεστώτα της πατρίδας τους, που κατόρθωσαν να διαφύγουν και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, αρκετοί από τους οποίους το απέκτησαν, να ξαναρχίζουν να διώκονται με διάφορους τρόπους και εδώ. Ακόμη πιο απαράδεκτο και ανήθικο είναι να μεθοδεύεται η παράδοσή τους στην Τουρκία.

Ζητάμε να παύσουν οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, οι κάθε είδους διώξεις και ιδίως οι διαδικασίες έκδοσης εναντίον των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, στην οποία αρκετοί από αυτούς ζουν για πολλά χρόνια. Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες πρόσφυγες».